Musiikki kuuluu merkittävällä tavalla meistä monien elämään, mutta harvoin tulemme ajatelleeksi, kuinka usein sitä oikeastaan kuulemme. Vaikket harrastaisikaan musiikkia millään muotoa, kuulet sitä päivittäin taustamusiikkina kaupoissa, elokuvissa, mainonnassa ja erilaisissa peleissä.Kuten televisiossakin, peleissä musiikki on yleensä tärkeässä sivuroolissa ja soi taustalla luoden tavoiteltua tunnelmaa. Action-peleissä nopeatempoisella musiikilla saadaan tiivistettyä tunnelmaa entisestään, ja esimerkiksi autopeleissä erilaiset äänitehosteet ovat puolestaan tärkeässä roolissa ajokokemuksen aikaansaamisessa. Kauhupeleissä piinaava melodia tuo pelikokemukseen lisäjännitystä, ja musiikin temmon nopealla vaihtelulla saadaan tunnelma siirtymään ripeästi odottavasta pelosta äkilliseen säikähdykseen.

Pelimusiikki kehittynyt huimasti alkuajoistaan

Vuosien saatossa pelimusiikki on kehittynyt todella paljon ja nykyään se on laadultaan samalla tasolla kaupallisen musiikin kanssa; esimerkiksi 1980-luvulla peleissä käytetty musiikki oli tekniseltä laadultaan vielä aivan lapsen kengissä. Videopelien taustalla kuultiin vielä tuolloin samanlaista chiptune-musiikkia kuin vanhoissa matkapuhelimissakin oli käytössä. Niin sanottu musiikki oli siis melodisen musiikin sijaan lähinnä piipittävää ääntelyä, eikä esimerkiksi tunnelman luominen onnistunut sen avulla yhtä tehokkaasti kuin nykyään.Kun tekniikka kehittyi huimaa vauhtia 80- ja 90-luvun taitteessa, siirtyi pelimusiikkikin hurjan askeleen eteenpäin. Uudet 16-bittisten laitteiden äänikortit toistivat digitoitua stereoääntä ja lisäksi CD ROM -asemat yleistyivät samoihin aikoihin. Tämä mahdollisti pelien musiikin soittamisen suoraan CD-levyltä ja oli näin ollen merkittävä askel pelimusiikin historiassa.

Musiikki pelien keskiössä

Joissakin peleissä musiikki on sivuroolin sijaan jopa pääroolissa. Joidenkin pelien peli-idea liittyy itse musiikkiin kuten säveltämiseen tai soittamiseen (esimerkiksi megasuosittu Guitar Hero), kun taas joissakin peleissä musiikki toimii pelin teemana. Näin on esimerkiksi CasinoEuron pelivalikoimasta löytyvässä Megadeth-videokolikkopelissä, jota inspiroi supersuosittu samanniminen yhtye. Toinen sivustolta löytyvä pohjoisamerikkalaisen suosikkiyhtyeen pohjalta luotu peli on KISS, joka saa varmasti kaikki bändin fanit lipomaan huuliaan.Pelimusiikki unohtuu usein pelinkin jäädessä unholaan, mutta osa kappaleista jää ihmisten mieliin pitkiksi ajoiksi ja niistä voi syntyä melkoisia hittejä. Hyvä esimerkki mieleen jäävästä pelimusiikista on 80-luvulta tutun Super Mario Bros -pelin tunnusmusiikki, joka muistetaan vielä tänäkin päivänä. Nykyään pelinkehittäjät ostavat usein oikeudet kaupalliseen musiikkiin, jota peleissä sitten käytetään. Toki nykyäänkin tehdään vielä varta vasten peleihin suunniteltua musiikkia, mutta se ei ole enää yhtä yleistä kuin ennen.